El “cohete creactivo”: un projecte innovador a l’aula d’Educació Especial del Col·legi Balmes

Publicat En des 15, 2016 En blog, Educació Especial | 0 comentaris

musica-y-comunicacionEn aquests dies nadalencs he tingut el plaure de portar una mica de musicoteràpia als nens que participen en un projecte original i ple d’energia positiva:  el “Cohete Creactivo”.

Qui ho desenvolupa és Pepe Bengoechea Carazo, mestre d’Educació Especial i coordinador en la Unitat Educativa Específica del Col·legi Balmes (UEECO), a Palma de Mallorca.

 

Pepe va crear el projecte “el cohete creactivo” fa un any, amb la finalitat d’ensenyar als nens amb necessitats especials habilitats pràctiques i útils en la vida diària, i al mateix temps fer que puguin gaudir de les recompenses que donen el compromís i l’esforç.

Els nens, amb el suport dels educadors, restauren petits mobles a canvi de punts que poden canviar en els negocis que col·laboren amb aquesta iniciativa. Per exemple el mes passat han pogut triar llibres en la llibreria Agapea, i aquest mes podran portar a casa una cistella de Nadal per compartir-la amb les seves famílies durant les festes. D’aquesta forma els nens veuen els fruits concrets del treball que duen a terme, i això contribueix al seu desenvolupament personal i social.

Pepe m’ ha explicat la filosofia de la seva aula, que és molt simple i eficaç: “Els objectius de la UEECO no són marcats pel Ministeri d’Educació, sinó que els marquem nosaltres, o més aviat: els alumnes mateixos, i estan totalment adaptats al seu nivell d’aprenentatge.

 

Quan vaig descobrir aquesta iniciativa, vaig decidir portar-los una vella tauleta de nit, i en les fotos podeu apreciar el resultat. Ha estat un treball llarg en què tots han aportat la seva energia: escatant pintant, esquinçant i al final han utilitzat la tècnica de l’envellit per donar-li un toc vintage: mireu que meravella!

 

restauracion-de-muebles

I per agrair-los el seu treball, vaig decidir regalar-los el que més m’agrada: música, alegria i fantasia.

Així que he inventat un musiconte especialment per a ells i junts ho hem interpretat a l’aula del col·legi.

El musiconte, ambientat en la nit de Nadal, estava ric de fenòmens de la naturalesa, que els nens han representat amb instruments musicals molt variats: tambors oceànics, pals de pluja, trons, tubs del vent, granotes; i a més han utilitzat la veu i el cos per interpretar-ho.

Ha estat molt emocionant i era un plaure veure les seves cares de sorpresa descobrint sons nous i tocant instruments tan “rars”.

Després no han faltat les nadales i cançons proposades pels nens mateixos, que han tocat la guitarra, compartint-la tots junts.

                                                                             tubos-sonoros

el-vinculo-en-musicoterapia

  sonidos-de-la-naturaleza  ueeco

el-cohete-creactivo-palma-de-mallorca Voleu saber més? Llavors busqueu en facebook “el cohete creactivo”, i podreu descobrir  tots  els seus  treballs.

 I si necessiteu restaurar un vell moble, una cadira o una taula que teniu a casa, no dubteu a  contactar amb Pepe: ell us explicarà com funciona la iniciativa, que a més és totalment  gratuïta.

 

 

 

D’aquesta forma col·laborareu en un projecte de gran valor social i educatiu.

Leave a Reply

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

Podeu fer servir aquestes etiquetes i atributs HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>